LET OP! - Zo regelt u dat u buitenlandse bekeuringen niet hoeft te betalen!

LET OP! - Zo regelt u dat u buitenlandse bekeuringen niet hoeft te betalen!

Indien u in het buitenland (bijvoorbeeld in België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk of Spanje) een bekeuring heeft gekregen, dan is er doorgaans sprake van een 'criminal charge' (vervolging). U kunt in dat geval verzoeken om de aan u toegezonden brief en bijbehorende gegevens in het Nederlands te laten vertalen. Niet zelden, vooral als het bedrag van de bekeuring relatief laag is, zal er een sepot volgen (en wordt dus afgezien van de boete, waardoor u NIET HOEFT TE BETALEN).

Hulp bij uw verzoek
Via http://www.bezwaarbekeuringbuitenland.tk vindt u kant en klare voorbeeldbrieven die u kunt gebruiken om uw verzoek in te dienen.

woensdag 14 juli 2010

Buitenlandse en Nederlandse boetesystemen gekoppeld

Nederlanders die in een Europese lidstaat een geldboete hebben gekregen, kunnen voortaan een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) verwachten. Het moet om een onherroepelijke beslissing gaan.

Dat staat in een wet van minister Hirsch Ballin van Justitie die per 1 december 2008 in werking is getreden. De wet komt voort uit het kaderbesluit van de Raad van de Europese Unie.

Met deze wet kan Nederland een strafrechtelijke geldboete overdragen aan een andere lidstaat zodat die daar kan worden geïnd. De veroordeelde moet in dat land een vaste woon- en verblijfplaats hebben, of inkomsten of een vermogen waarop de boete kan worden verhaald.

Andersom kunnen lidstaten ook aan Nederland overdragen.

De wet geldt voor:
• geldboetes die zijn opgelegd door de strafrechter;
• verkeersboetes, bijvoorbeeld voor te hard rijden;
• een door de strafrechter opgelegde verplichting om het slachtoffer schadevergoeding te betalen.

Het CJIB in Leeuwarden krijgt een centrale rol bij de incasso van buitenlandse boetes in Nederland.

Wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen werkt sneller en doelmatiger dan de traditionele rechtshulp en maakt het de EU-landen gemakkelijker om samen te werken bij de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit.

5 opmerkingen:

  1. Zeer goede tip! Ik wist niet dat ik in de problemen kon komen door boetes uit het buitenland niet te betalen. In Duitsland rijd ik eigenlijk altijd te hard, maar heb tot nu toe geen boetes gehad. Als er nu toch een binnen komt, weet ik wat ik moet doen. Dat is me die paar euro voor die brief wel waard!

    Dank je voor de tip!
    Gr Ernst

    BeantwoordenVerwijderen
  2. leg mekaar de strop maar om de nek , jongens!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niet reageren op de bezwaarbrief hulp die €5,- kost: pure geldklopperij!
    Je kunt de brief zelfs beter en gemakkelijker zelf schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Volgens mij heeft Italie GEEN verdrag met Nederland om verkeersboetes wederzijds te innen. Dus waarom zou ik de verkeersboete die ik in Pisa kreeg dan betalen ??

    Marja van Beek

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je niet betaalt, loop je de kans dat je je bekeuring alsnog moet aftikken (contant) op het moment dat je een keer aangehouden wordt in Italie.. en dat is dan inclusief verhoging (rente etc).

    Dus, of niet meer naar italie, of zorgen dat je daar niet aangehouden wordt.. of, gewoon betalen.. of de genoemde brief versturen..

    BeantwoordenVerwijderen